Op 1 januari jl. vond in Noord-Scharwoude de traditionele sponsorduik plaats waarbij onder deskundige begeleiding van René Valk van Team Langedijk 20 personen met een zeer frisse ‘duik’ het nieuwe jaar inluidden. Na uitvoerig geïnstrueerd te zijn over de juiste ademhalingstechnieken namen de deelnemers beurtelings plaats in een speciaal bad met ijswater.

René Valk - Ijsbad 2019René: “het menselijk lichaam kan het koude water prima aan. Maar tussen de oren gaat het vaak mis. Een oeroud systeem wordt in werking gezet dat ‘vechten of vluchten’ heet; het komt erop neer dat het lichaam in de overlevingsstand gaat en alle vitale delen beschermt. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en zenuwenbanen. Door een juiste ademhaling krijg je weer de controle over je lichaam terug en vinden processen op een natuurlijke manier plaats waardoor de kou beter te doorstaan is.”

Dankzij de goede voorbereiding en met coaching van René zijn alle deelnemers, zittend in water

Thijs Zaadnoordijk - Fysio Langedijk - Ijsbad 2019

 

met een temperatuur van rond het vriespunt, in hun opzet geslaagd. Hiertoe werden zij ook  aangemoedigd door hun persoonlijke sponsoren die, als warme tegenprestatie voor een ijskoude duik, een donatie aan Stichting Team Langedijk overmaakten.

In totaal zamelden de deelnemers meer dan € 3.300 in, een bedrag dat ten gunste komt aan de goede doelen die zich al jaren door Team Langedijk gesteund weten.